Supporters

Bennie Gritter heeft een heel bijzonder keepersshirt geschonken aan het museum van FC Twente. Begin jaren zeventig won hij tijdens een bingoavond van de Piet Schrijvers Fanclub het shirt en nu was het moment om het aan de club te schenken.

DSC09395

Piet Schrijvers was tussen 1968 en 1974 de doelman van FC Twente en beleefde grote nationale en internationale successen met de club. In het seizoen 1971-1972 vestigde Schrijvers met FC Twente een bijzonder record. Met de verdedigers Epy Drost, Kalle Oranen, Willem de Vries en Cees van Ierssel vormde Schrijvers de Twentse defensie die dat seizoen slechts 13 tegentreffers incasseerde. Een record dat al meer dan vijftig jaar in Twentse handen is. Schrijvers keepte zijn wedstrijden bij FC Twente in een geel shirt met zijn geluksnummer 7 op de rug.
Vorig jaar september overleed Schrijvers op 75-jarige leeftijd.

DSC09401
DSC09407 2

Bennie Gritter kwam al in 1965 bij FC Twente. “Keepers hebben altijd mijn aandacht getrokken”, vertelt de Enschedeër. Nadat Piet Schrijvers in 1968 naar Enschede kwam werd hij immens populair. Niet voor niks werd door een aantal supporters de ‘Piet Schrijvers Fanclub’ opgericht. Een exemplaar van een fan-blad is te zien in het museum. Bennie Gritter was in 1966 niet alleen een van de eerste leden van supporters De Vriendenkring, hij werd ook lid van de fanclub van Piet Schrijvers. “Tijdens een fanclubavond werd begin jaren zeventig een bingo gehouden”, vertelt hij. “De hoofdprijs was een keepersshirt van Piet Schrijvers en die won ik.” Op het shirt is te lezen: “met sport groeten” en daaronder zijn handtekening. Al die jaren heeft Gritter het shirt in zijn bezit gehad en onlangs nam hij contact op met FC Twente, zodat het shirt een mooie plek in het museum zou krijgen. Een waar collectors-item. Voetbalshirts uit de beginjaren van FC Twente duiken sporadisch op, maar keepersshirts uit de tijd zijn werkelijk uniek. Zeker een shirt van de doelman die begin jaren zeventig het record vestigde van minst gepasseerde doelman in een seizoen. Tot op de dag van vandaag een record dat nog altijd staat.  

image00001 4 kopie

Een dag voordat Bennie Gritter langs zou komen bij FC Twente, mailde toevalligerwijs Johan ten Peze uit Eibergen. Al jarenlang heeft hij een speciale foto van FC Twente uit 1972 in zijn bezit. Een actiefoto in kleur gemaakt in de Goffert tijdens een uitwedstrijd tegen N.E.C. waar de voltallige defensie op staat aangevuld met Benno Huve. Daarom kwam ook Ten Peze vandaag langs in De Veste om het aan de club te geven. Oud-spelers Willem de Vries en Cees van Ierssel, die deel uitmaakten van de legendarische Twentse defensie, namen voor FC Twente het beroemde gele keepersshirt en de foto in ontvangst. Beide krijgen een mooi plekje in het museum.

IMG 0006 v2
Untitled 40
1970 1971 v2

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.