Supporters Eerste selectie

De voorbereidingen waren al een tijdje in volle gang. Dit weekend was het moment daar dat het eerste deel van het historische scorebord uit Het Diekman Stadion werd geplaatst bij De Grolsch Veste. Een groep supporters heeft er afgelopen jaren vele uren ingestoken om een stuk Diekman-nostalgie naar De Grolsch Veste te brengen. Binnenkort krijgt het huzarenstukje een vervolg.

2

De groep supporters die hierin het voortouw nam heeft een paar jaar geleden onder het motto “Rood is onze Veste” het stadion meer kleur gegeven. Met het scorebord brengen zij ook meer nostalgie terug.


Twee bogen
In de jaren dat Sportclub Enschede en FC Twente haar wedstrijden in Het Diekman Stadion speelden werd na elk doelpunt een bal onder een van de twee bogen van het scorebord gehangen. De tussenstand werd vanaf 1956 jarenlang op deze wijze uitgebeeld. Een foto uit 1968 met vijf ballen aan de linkerkant en rechts één, is door de jaren heen iconisch geworden. FC Twente won die middag met 5-1 van Ajax. In het weekend dat het 55 jaar geleden is dat die foto werd gemaakt, werd zaterdag het eerste deel van het scorebord geplaatst bij De Grolsch Veste. Inclusief vlaggenmasten die al die jaren naast de constructie stonden.

Scorebord
In 1975 werd het scorebord in Het Diekman vervangen door een elektronische variant. In 1998, toen FC Twente verhuisde naar het Arke Stadion, verplaatste dit scorebord naar de voetbalvereniging in Rekken en raakte het nostalgische scorebord uit het oog. In 2020 keerde FC Twente met het vrouwenteam terug op het Diekman en nam supportersvereniging Glanerbrug het initiatief om het elektronische scorebord te renoveren en te herplaatsen op Sportcampus Diekman. Toen de supporters het scorebord ophaalden zagen zij dat in Rekken niet alleen het elektronische scorebord stond, maar ook de oude variant uit jaren vijftig en zestig. De moderne versie was ooit op de oudere variant vastgemaakt. Supporters uit diverse geledingen van de club maakten plannen om de constructie te restaureren. De vergunningen werden aangevraagd en zaterdagmorgen werd aan de spoorzijde van De Grolsch Veste begonnen met plaatsen.

Stadionklok
Het scorebord is nog niet af. De originele stadionklok uit 1956 is afgelopen jaar gerestaureerd. De klok was de laatste 25 jaar in gebruik op het complex van Sportclub Enschede en wordt binnenkort herplaatst op het nostalgische scorebord.

6

Meld je aan voor de FC Twente nieuwsbrief.